Osoby z niepełnosprawnościami znalazły tutaj pracę i robią piwo od podstaw. Poznajcie pierwszy w Polsce Browar Społeczny

Justyna Madan
Justyna Madan
Jesteśmy jedynym browarem na świecie, w którym ekipa osób z niepełnosprawnościami warzy piwo od początku do końca - mówi Agnieszka Dejna
Jesteśmy jedynym browarem na świecie, w którym ekipa osób z niepełnosprawnościami warzy piwo od początku do końca - mówi Agnieszka Dejna Browar Spółdzielczy
Browar Spółdzielczy nie jest zwykłym miejscem. Warzy się w nim nie tylko różne rodzaje piw, ale jest to też miejsce, które daje szansę osobom z niepełnosprawnościami na pracę w ciekawych warunkach. Bo to właśnie oni robią piwo od podstaw i wychodzi im to świetnie. „Ich zaangażowanie i determinacja sprawiają, że nasze piwo jest czymś wyjątkowym, spełnieniem marzeń” – mówią Agnieszka Dejna i Janusz Golisowicz, założyciele Browaru Spółdzielczego.

Ta historia zaczyna się w 2014 roku i niesie za sobą chęć niesienia pomocy. Niemal 8 lat później można z pewnością stwierdzić, że się udało. Co konkretnie? Stworzyć dobre piwo, w tym bardzo ciekawą opcję jaką jest piwo wymrażane, ale przede wszystkim pomóc osobom z niepełnosprawnościami odnaleźć się na rynku pracy. „Większość pracowników spółdzielni to osoby, które nie miały szans na otwartym rynku pracy z powodu swojej niepełnosprawności” – piszą założyciele Browaru Spółdzielczego w Pucku, który należy do Spółdzielni Socjalnej Dalba.

Jak zatem połączyć prowadzenie biznesu z pasją, morzem i potrzebą zmian na lepsze? Opowiada nam o tym współzałożycielka Browaru Spółdzielczego – Agnieszka Dejna.

Piwo, które warzy więcej

„My nie jesteśmy zwykłym browarem” – podkreśla już na wstępie Agnieszka Dejna.

Wszystko zaczęło się od pomysłu, aby stworzyć przedsiębiorstwo społeczne, które będzie zatrudniało osoby z niepełnosprawnościami. Podstawą było to, aby umożliwić tym osobom zaangażowanie się w coś poważnego, w coś co sprawi, że nie będą czuli się wykluczeni, że będą pełnoprawnymi członkami społeczeństwa.

„Chcieliśmy zrobić coś, co będzie inne niż sprzątanie chodników, zamiatanie, etc. Rozmawialiśmy z domowymi piwowarami i ten temat zaczął nam się dobrze układać. Janusz przez rok ćwiczył w piwnicy na domowych warkach, a następnie zbudowaliśmy instalację i mogliśmy rozpocząć swoją działalność” – opowiada Agnieszka.

Spółdzielnię otworzyli w 2014 roku, a w czerwcu 2015 pojawiło się pierwsze piwo. Wszystkie trunki Browaru Spółdzielczego mają nazwy od węzłów żeglarskich. Dlaczego? Bliskość morza była inspiracją, ale jest też drugie dno i piękne przesłanie – węzły łączą ludzi.

I tak, pierwsze piwo nazwano Dwa Półsztyki. Półsztyk, czy inaczej węzeł zwykły jest stosowany m.in. w żeglarstwie i ma za zadanie zabezpieczać inny węzeł przed rozwiązaniem. Piwo powstało w kooperacji ze społecznym przedsiębiorstwem z Wielkiej Brytanii, które działa na rzecz lokalnej społeczności.

Miały być cztery piwa. Specjalizują się w piwie wymrażanym

Jak tłumaczy Agnieszka Dejna, browary restauracyjne mają zazwyczaj cztery rodzaje piwa: pils, goryczkowe, pszeniczne i ciemne. I takie plany miał początkowo Browar Spółdzielczy. Skończyło się na tym, że do tej pory udało się zrobić już 120 różnych rodzajów piw, a spółdzielnia nie powiedziała przecież jeszcze ostatniego słowa.

„Od kilku lat wyspecjalizowaliśmy się w piwach wymrażanych, tzw. piwach lodowych, z których jesteśmy chyba najbardziej rozpoznawalnym browarem w Polsce. To jest taka perełka” – mówi Agnieszka.

Czym właściwie jest piwo wymrażane? Współzałożycielka spółdzielni wyjaśnia, że po uwarzeniu i odfermentowaniu, trunek poddaje się tzw. destylacji lodowej, czyli mrozi się je po to, żeby pozostało jak najwięcej esencji piwa, a woda w postaci lodu zostaje usunięta. Dlatego piwa wymrażane są bardziej oleiste, ekstraktywne i mają zdecydowanie większą zawartość alkoholu, 15-20%.

W Browarze Spółdzielczym pracują osoby z niepełnosprawnościami

„Jesteśmy jedynym browarem na świecie, w którym ekipa osób z niepełnosprawnościami warzy piwo od początku do końca. Chłopaki zostali przeszkoleni i od początku przeprowadzają cały proces. Widzieliśmy w innych browarach, że osoby niepełnosprawne pakują rzeczy do kartonów czy robią etykiety. U nas warzą piwo od początku do końca. Pod nadzorem Janusza, który jest głównym piwowarem, ale chłopaki są wyszkoleni i robią wszystko sami” – opowiada Agnieszka.

Proces produkcji piwa nie jest wcale taki prosty i zazwyczaj trwa około 4 tygodni. Tak to wygląda krok po kroku:

  • Po dostawie zamówionych surowców, ustalany jest plan warzenia. O 5 rano ustawiona automatycznie warzelnia włącza wodę do zagotowania.
  • Dwie godziny później robiony jest zasyp ze słodów, a kiedy woda ma odpowiednią temperaturę rozpoczyna się warzenie piwa. Jest to tzw. proces zacierania, w którym słody doprowadza się do takiego stanu, że poprzez filtrację można wydobyć najbardziej interesujące rzeczy, czyli białka i cukry.
  • Po filtracji powstaje brzeczka, do której dodaje się chmiele i dodatki, np. herbatę czy owoce.
  • Po ok. 7 godzinach brzeczka jest przetaczana do fermentora, jest to również czas na dodanie drożdży, które są niezbędne do fermentacji i produkcji alkoholu. Piwo leżakuje w fermentorach około tygodnia, tyle mniej więcej czasu zajmuje przefermentowanie piwa i „zjedzenie” przez drożdże cukrów.
  • Po kolejnym leżakowaniu, które trwa 3 tygodnie, piwo jest gotowe aby przelać je do butelek.

Piwo to jednak nie wszystko. W 2015 roku Browar Spółdzielczy otworzył pub. Wszystko po to, aby zbudować kolejne miejsca pracy dla osób z niepełnosprawnościami. Zainteresowanie było bardzo duże, po pierwszych sukcesach kolejni opiekunowie i sami niepełnosprawni zgłaszali się do spółdzielni z pytaniem o pracę, więc praca się znalazła. Jest to pierwsza w Polsce franczyza społeczna, obecnie na terenie kraju jest 6 takich pubów, poza Puckiem również w Gdańsku, Łodzi, Toruniu, Rzeszowie i Rybniku.

„Dzięki temu, że kolejne firmy społeczne zdecydowały się otworzyć nasze puby, 50 kolejnych osób znalazło pracę” – dodaje Agnieszka.

Nie tylko piwo. Browar Spółdzielczy prowadzi rehabilitację nurkową

„Żeby efektywność osób z niepełnosprawnościami była wyższa, od 2016 roku prowadzimy z nimi rehabilitację nurkową „Pojąć głębię”. Mamy swój program rehabilitacyjny, w którym osoby z niepełnosprawnością intelektualną i chorobami psychicznymi, bo takimi osobami się zajmujemy, biorą udział w różnego rodzaju zajęciach i ćwiczeniach nurkowych. Pomaga im to wyuczyć się np. systematyczności. To zadziałało, nasi podopieczni są ekipą, drużyną i o taki efekt nam chodziło” – mówi współzałożycielka Browaru.

Celem programu „Pojąć głębię” jest wzmacnianie niezależności, poczucia własnej wartości i pewności siebie u osób niepełnosprawnych poprzez nurkowanie o charakterze rehabilitacyjnym i terapeutycznym.

Woda dostarcza wielu bodźców ludzkim zmysłom m.in. smak, dotyk, zapach, ruch, plusk, wyporność. Zajęcia w wodzie niosą ze sobą ogromne korzyści obejmujące wszystkie sfery życia człowieka wpływając na rozwój fizyczny, społeczny, poznawczy i językowy. „Pojąć głębię” wykorzystuje innowacyjny program nurkowy, dzięki któremu efekty rehabilitacyjne i terapeutyczne u niepełnosprawnych uczestników znacznie wzrastają. I jak podkreślają twórcy programu „pod wodą wszyscy jesteśmy równi.”

Pandemia nie pomaga

Założyciele Browaru Spółdzielczego nie żałują podjętej decyzji. W czasach kiedy zaczynali, browarów było mało. Założyciele wspólnie ze swoimi pracownikami uczyli się procesu produkcji piwa od podstaw. Uzyskali pomoc zarówno merytoryczną jak i techniczną od wielu krajowych browarów. W tej chwili rynek się zmienił i bez odpowiedniej wiedzy ciężko jest stworzyć coś nowego. Do tego doszła pandemia.

„W tej chwili nasze piwo można kupić wyłącznie w naszych pubach albo online poprzez formularz zakupowy na Facebooku. To, co się wykrzaczyło przez pandemię jest nieporównywalne z niczym. Hurtownie z dnia na dzień oddawały produkt, nie wróciliśmy do normalnego rynkowego funkcjonowania, jak było wcześniej. Nie ma co czarować, wszystko walnęło. Kiedy wrócimy do normalności, nie mamy pojęcia, ale cały czas o to walczymy” – podsumowuje Agnieszka Dejna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu