Jak wyglądało przetwórstwo kilka dekad temu? Choć były maszyny, część prac wykonywano ręcznie. Zakłady na archiwalnych fotografiach

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Mazowieckie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Tarczynie, 1976
Mazowieckie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Tarczynie, 1976 Narodowe Archiwum Cyfrowe
Choć dziś nie brakuje zakładów przetwórczych, większość działa w oparciu o nowoczesną technologię. Funkcjonują duże firmy oraz lokalne, często rodzinne, punkty. Warto wiedzieć, że niektóre czynności, obecnie wykonywane przez maszyny, kiedyś były ciężką pracą rąk. Jak wyglądało i zmieniało się przetwórstwo w XX wieku?

Spis treści

Dziś przetworzone produkty są w każdym domu

Pod hasłem „przetwórstwo” najczęściej rozumiemy przeróbkę żywności, czy to mięsa, mleka, czy też warzyw i owoców, na gotowe produkty. Koncentraty, soki, wędliny, sery – to tylko część przetworzonych surowców spożywczych. W trakcie ich wytwarzania stosuje się różne procesy, np. mrożenie, konserwowanie, wędzenie lub pasteryzację. Dzięki temu żywność zyskuje trwałość i można ją przechowywać przez określony czas.

W Polsce funkcjonuje kilkaset firm i zakładów przetwórczych. Niektóre działają na skalę krajową, niektóre zaopatrują okolicznych mieszkańców. Część wyrobów udaje się nawet promować na arenie międzynarodowej. W natłoku ofert klient szuka produktu wyjątkowego, gdzie surowce są świeże i najlepszej jakości. XXI wiek przyniósł możliwości promocji, które kiedyś nie były tak ogromne. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu duże zakłady były znane dzięki ciężkiej pracy i często opiniom przekazywanym między społeczeństwem.

Przetwórstwo było kiedyś ważną gałęzią przemysłu

Niektóre zakłady mięsne zaczynały jako rzeźnie, ich historia sięga końca XIX wieku, przed wojną działały też zakłady przetwórstwa warzyw, owoców lub zbóż. Zatrudniały sporo osób, część prac wykonywano ręcznie, a z duchem czasu stawiano na mechanizację. Obecnie nie brakuje stanowisk w tej działce przemysłu, oferty skierowane są do aparatowych, technologów żywności, pracowników produkcji, czy też specjalistów ds. jakości.

Jak kiedyś wyglądała praca w zakładach przetwórczych? Zmieniał się rynek, zmieniali się też właściciele. Wiele punktów na mapie jest też już historią. Dawniej, szczególnie w PRL-u, miejsca pracy często stanowiły ośrodki życia towarzyskiego, dbano o integrację i wspólne wartości.

Zobacz archiwalne zdjęcia! Galeria zakładów przetwórczych

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu