Plony buraka cukrowego są zbierane. Teraz rozpocznie się produkcja cukru. Czy markety zniosą limity na zakupy?

Mikołaj Wójtowicz
Mikołaj Wójtowicz
Biedronka 7 września zniosła limit na zakup cukru. Czy w ślad za nią pójdą inne markety?
Biedronka 7 września zniosła limit na zakup cukru. Czy w ślad za nią pójdą inne markety? materiały prasowe sieci Biedronka
Kampania cukrownicza 2022/23 w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. rozpoczęła się. Tegoroczne plony buraków cukrowych i produkcja cukru może okazać się rekordowa. Tymczasem ceny cukru wzrosły. W samym tylko lipcu cukier podrożał o 20,6 proc. Biedronka 7 września zniosła limit na zakup tego produktu. Czy w ślad za nią pójdą inne markety? Niektóre sklepy ograniczeń nie wprowadzały w ogóle.

Cukrownie zaczynają przerabiać buraki cukrowe. Tak rusza tegoroczna produkcja cukru w Polsce

6 września br. rozpalono piec wapienny w Cukrowni Malbork, której kampania ma potrwać 108 dni. To jedna z najdłuższych w historii tej fabryki. W planach na ten czas jest przerobienie ok. 1 mln ton buraków cukrowych.

W czasie tegorocznej kampanii cukrownie wchodzące w skład Krajowej Grupy Spożywczej S.A. planują przetworzyć prawie 6,2 mln ton surowca. Przełoży się to na wyprodukowanie 930 tys. ton cukru.

Historia Cukrowni Malbork sięga XIX wieku. W 1880-1881 r. powstała spółka Zuckerfabrik Marienburg A.G. Będzie to 141 kampania, pierwsza miała miejsce już w 1882 r. W tamtym czasie zakład produkował wyłącznie cukier surowy.

Kampanie w poszczególnych cukrowniach są planowane przy uwzględnianiu aktualnych prognoz plonów. Chodzi o to, aby uzyskać jak najlepsze wyniki polowe oraz podczas produkcji.

Reglamentacja na kupowanie cukru. Czy sklepy zniosą ograniczenia?

Choć jeszcze niedawno w dużej części sklepów obowiązywał limit na zakup cukru - można się już spotkać z końcem ograniczeń. W środę 7 września Biedronka poinformowała o zakończeniu trwającej od 20 lipca reglamentacji tego produktu.

Dotychczas, w zależności od sieci, w której dokonywaliśmy zakupów – cukru można było kupić jednorazowo od trzech do dziesięciu kilogramów.

- W 2021 r. plantatorzy w Polsce wyprodukowali ponad 15 mln ton buraków, z których wytworzono 2,3 mln t cukru, czyli ok. 600 tys. t więcej niż wynosi nasze wewnętrzne spożycie. W 2022 r. zasiewy są o ok. 11% mniejsze, ale to i tak pozwoli na wyprodukowanie ponad 2 mln ton cukru. Od wielu lat uprawa buraków w Polsce pozwala na pokrycie krajowego zapotrzebowania na cukier - wyjaśnia Rafał Strachota, z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Jak zauważa „Rzeczpospolita” - w pierwszym półroczu w sklepach cukier można było dostać za cenę przeciętnie o 40 proc. wyższą, niż rok wcześniej. W samym tylko lipcu cukier podrożał o 20,6 proc.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu