Od września wzrośnie kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków. „To zmiana w dobrym kierunku". Sprawdź ile zyskasz!

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
Od września świadczenie będzie można wykorzystać nie tylko do zakupu posiłków w lokalach gastronomicznych, ale także w placówkach handlowych.
Od września świadczenie będzie można wykorzystać nie tylko do zakupu posiłków w lokalach gastronomicznych, ale także w placówkach handlowych. Jakub Steinborn/ Polska Press
1 września wejdzie w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą do 450 zł miesięcznie wzrośnie kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy. Pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, a pracodawca - 1106 zł. Nowe regulacje prawne to odpowiedź na wzrost kosztów życia i dynamiczną sytuację ekonomiczną. Dzienna kwota przeznaczona na dofinansowanie posiłków wyniesie ok. 22 zł.

Spis treści

Tyle zyskają firmy i pracownicy?

Nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej to korzystny krok odzwierciedlający obecną sytuację pracowników. Od 1 września kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków wzrośnie z 300 zł do 450 zł na pracownika miesięcznie.

Dofinansowanie posiłków, będące dobrowolnym świadczeniem pozapłacowym ze strony pracodawcy, to jeden z najbardziej pożądanych benefitów przez pracowników, którego popularność w ostatnim roku wyraźnie wzrosła. Jak wynika z badania Sodexo, 80 proc. pracowników deklaruje, że chciałoby otrzymywać taki rodzaj regularnego wsparcia od swojego pracodawcy. Firmy, reagując na aktualne potrzeby pracowników, coraz częściej decydują się na dofinansowanie posiłków i zwiększają środki przeznaczone na ten cel, a teraz pracodawcy będą mogli zastosować takie rozwiązanie na jeszcze korzystniejszych warunkach2.

Podwyższenie kwoty dofinansowania posiłków do 450 zł to adekwatna do obecnej dynamiki gospodarczej reakcja. Wyższe ulgi w składkach ZUS mają potencjał złagodzić obciążenia konsumentów oraz przynieść pracodawcom tak dziś potrzebną możliwość optymalizacji kosztów – mówi Arkadiusz Rochala, dyrektor generalny Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Jego zdaniem to „zmiana w dobrym kierunku", ponieważ, jak tłumaczy, dzięki temu pracodawcy mają szansę oszczędzić rocznie na składkach ZUS, a pracownicy zyskują zwiększoną siłę nabywczą. – Przykładowo, firma z 150 pracownikami może oszczędzić aż 165 888 zł rocznie, a pracownik zyskać dodatkowe 89,24 zł miesięcznie. W przypadku średniej wielkości przedsiębiorstwa zatrudniającego 500 osób, oszczędności mogą wynieść 552 960 zł, natomiast duże firmy z 2500 pracownikami mają potencjał zaoszczędzenia aż 2 764 800 zł rocznie – wylicza Rochala.

Dofinansowanie produktów zakupionych w sklepach, Zmiana na korzyść pracowników

Nowelizacja rozporządzenia nie tylko reguluje kwestię wysokości dofinansowania, ale też doprecyzowuje zakres korzystania ze świadczenia. Dotychczas przepisy mówiły o możliwości zakupu gotowych posiłków, jednak nie było jasno wskazane, gdzie dokładnie można je nabyć. – Od września świadczenie będzie można wykorzystać nie tylko do zakupu posiłków w lokalach gastronomicznych, ale także w placówkach handlowych – wyjaśniono.

– Dostępność posiłków w placówkach handlowych stale rośnie, a konsumenci, z uwagi na oszczędność, coraz częściej po nie sięgają. Według raportu PMR Handel produktami food-to-go w Polsce 2022 ponad 85 proc. Polaków korzysta z dań gotowych, których zakupu dokonuje głównie w sklepach i sieciach detalicznych. Prognozy nie pozostawiają wątpliwości – trend ten będzie się dynamicznie rozwijał – zauważa ekspert.

Nowelizacja daje czytelny obraz sytuacji, a interpretacja przepisów nie będzie już przysparzać firmom trudności. To bardzo pozytywna zmiana prawna, zapewniająca przedsiębiorstwom dużą elastyczność i przejrzystość – dodaje.

Rochala spodziewa się, że aktualizacja przepisów przyczyni się do jeszcze większej popularności dofinansowania posiłków. – Pracodawcy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważne jest dbanie o zdrowie, energię i dobrostan zatrudnionych. Mając dostęp do wiedzy i regulacji prawnych, dostrzegają też realne korzyści płynące z optymalizacji finansowych, co ma szczególne znaczenie w kontekście obecnych wyzwań rynkowych – podsumowuje.

WIDEO: Work life balance już jest passé? Pracownicy chcą innych benefitów

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu