2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle...
fot. mat. prasowe

Majowe przyjęcie. W domu, w ogródku czy na działce - deska serów zauroczy domowników i gości!

Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły czerpać polskie dwory. Współcześnie, produkty oraz potrawy z tego kraju cieszą się wśród Polaków dużą popularnością, a widok croissantów, bagietek czy różnych gatunków pleśniowych serów na półkach sklepowych, nie budzi zaskoczenia.
– Francuzi jadają w nieco innych porach niż Polacy. Śniadanie zwykle spożywane jest
około 8.00. Obiad je się między 12.00 a 14.00. Kolacja zwykle rozpoczyna się o 20.00. i może trwać do późnych godzin wieczornych. Częstym elementem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest deska serów, z których słynie Francja – mówi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.
Produkuje się ich w tym kraju ponad 1000 rodzajów. Poszczególne regiony specjalizują się
w produkcji konkretnych gatunków, a tradycyjnych receptur i przywiązania geograficznego strzeże system kontroli AOC. Do najpopularniejszych rodzajów należą Roquefort, Brie, Camembert czy Neufchatel, coraz częściej pojawiające się również na polskich stołach.

Zobacz również

Potrącenie rowerzysty pod Krakowem. Z obrażeniami trafił do szpitala

Potrącenie rowerzysty pod Krakowem. Z obrażeniami trafił do szpitala

PGE Stal Mielec traci punkty na własnym boisku [ZDJĘCIA, BRAMKI]

PGE Stal Mielec traci punkty na własnym boisku [ZDJĘCIA, BRAMKI]

Polecamy

Czy Polacy chcą handlu w niedzielę? Sondaż mówi jasno

Czy Polacy chcą handlu w niedzielę? Sondaż mówi jasno

20 lat w Unii Europejskiej: ile miliardów euro zyskała Polska? Mamy dane

20 lat w Unii Europejskiej: ile miliardów euro zyskała Polska? Mamy dane

Walczą z turystami. Zasłonią słynny wulkan Fudżi

Walczą z turystami. Zasłonią słynny wulkan Fudżi